miercuri, 2 septembrie 2009

Prajitura Alba Ca Zapada Super Cremoasa



Ingrediente:



Pt 3 foi:
7 linguri zahar
7 linguri ulei
7 linguri lapte
1 ou
1 lingurita amoniac stins
faina

Crema
1 litru lapte
15 linguri zahar
10 linguri fana
1 esenta vanilie
1 pachet unt
coaja de la 1 lamaie
1/4 suc de la 1 lamaie

Mod de preparare:
Foi:
Amoniacul se stinge in putin otet.Se adauga laptele, uleiul, oul , zaharul si faina cat cuprinde pentru un aluat usor de intins.Aluatul se imparte in 3 si se formeaza foi ce se coc pe fundul tavi unse, in cuptorul preincins.

Atentie!foile se coc foarte repede, asa ca trebuie sa avem grija sa nu se stea prea mult la copt, pentru ca vor deveni tari.
Cand se scot din cuptor,foile se acopera cu un prosop umed

Crema:
Se fierbe laptele cu zaharul.Se adauga faina, amestecandu-se in continuu la foc mic pana se ingroasa.
Se lasa sa se raceasca, se adauga untul taiat feliute si se amesteca cu mixerul.La sfarsit adaugam coaja de lamaie, zeama si 1 esenta de vanilie.

Se asambleza prajitura:




1.foaie
2.crema
3.foaie
4.crema
5.foaie
6.crema
7.nuca de cocos

Se lasa la rece si se taie a doua zi....din pacate:)

22 comentarii:

catalinakolker spunea...

Nu am facut niciodata aceasta prajitura, desi imi place foarte mult. Chiar ma intrebam daca o voi vedea vreodata pe vreun blog.
Mi-ai facut pofta !

alison spunea...

suuuper crema ,intr-adevar!

Miha spunea...

Super!
Ce-as manca si eu! :)

Gargarita spunea...

Da..este prajitura mea preferata.trebuie sa recunosc ca este cam a 3-a incercare.Celelalte 2 nu erau de pus pe blog:)))))(dezastru)!!!
Crema este foarte usor de facut, foile se coc repede, singurul secret este sa gasesti o reteta buna de foi.Eu am gasit-o, in sfarsit!

Diana Didona spunea...

Prajitura mea preferata. O faceam des, dar mai demult.
Ultima data am facut-o in acest an ( dupa mai multi ani de pauza) si am dat gres: din dorinta de a iesi foarte bine, am exagerat ( deseori, cand te straduiesti prea tare, nu iese asa cum vrei); adica am facut crema multa (si acra si aromata) si foile foarte-foarte subtiri. A doua zi, foilee s-au inmuiat atat de mult incat a trebuit sa iau prajitura cu paleta si sa o mananc cu lingurita (era mai mult crema decat aluat), dar la gust a fost SUBLIMA.

Lacrima spunea...

foarte frumoasa... mai e o portie?

Gargarita spunea...

sigur!!poti sa iei una de pe farfurie de acolo:P

Goldielocks spunea...

off gargaritzo ce bn arata!
si mie imi place tare mult prajiturica asta,numai ca trebuie sa o rog tot timpul pe matusa mea sa-mi faca o portie...mama nu stie sa faca,iar eu inca nu stiu daca ma pot incumeta sa o fac,tot timpul m-am temut de prajiturile cu foi...dar pana la urma tot trebuie sa o fac si pe asta.
Multumim de reteta.

catalinakolker spunea...

Dupa cum iti poti imagina, nu m-am putut abtine, si am facut-o in dupa-amiaza aceasta.La noi aici nu se gaseste cocos ca in Ro, doar cocos care e destul de insiropat, asa ca va fi o oarecare diferenta. Am respectat cantitatea la aluat, dar am facut doar 3 sferturi din crema pt ca nu voiam prea mult unt. Colesterolul, ma intelegi. Acum prajitura este la frigider, intr-o tava, invelita in plastic. Maine iti spun rezultatul.
Esti de acord sa public reteta pe blog la mine in cateva zile, cu specificatia ca este reteta ta si cu un link catre blogul tau ?
Te pup si merci de inspiratie !

Gargarita spunea...

Ma bucur ca ai incercat-o si de-abia astept sa-mi spui cum a iesit.Desigur ca o poti publica(nu am probleme de genul asta):)).Pe deasupra puteai sa nu ii mai pui crema+cocos, ci doar sa presari niste zahar pudra.

catalinakolker spunea...

Gata, am taiat-o si gustat-o si e absolut divina ! Are exact gustul acela pe care mi-a aminteam eu cand ma gandeam la prajitura aceasta.
100 % succes !

Carmen spunea...

Minunata!
Am si eu o reteta asemanatoare pe care o fac de obicei de sarbatori!Mi-ai facut pofta,asa ca poate nu mai astept pina la Craciun!
Weekend placut!
XOXO

catalinakolker spunea...

Mai am doar 5 bucatele.....

Gargarita spunea...

aaa...super, inseamna ca a avut mare succes.ce ma bucur:))hihi.La mine sa- terminat deja de ieri...mari pofticiosi aici la noi in casa.

Carmen spunea...

Te asteapta un premiu la mine!
XOXO

Alex Mazilu spunea...

cat de bine arataaaa.

Ducesa spunea...

Waw, prajitura asta imi place tare mult! chiar ma intrebam ce-o fi cu tine, de ce ai lipsit asa mult din blogosfera.pup!

Simona spunea...

Eu vreau sa incep prin ati multumi pt reteta....absolut delicioasa si foarte usor de facut in ciuda aparentelor.Chiar tin sa precizez ca e prima data cand m-am incumetat sa fac prajituri cu foi si faptul ca mi-a iesit atat de bine m-a incurajat mult.Am primit o gramada de laude si toata lumea mi-a cerut reteta. Aaahhhh uitam...pt fetele care nu au sau nu vor nuca de cocos pe deasupra pot face ca mine. Eu am ras ciocolata fin, fin si a fost si ca aspect si ca gust dementiala. Multumesc Gargaritei!

mihai spunea...

Chiar este foarte usor de facut si pe masura de gustoasa, asa cum imi place mie: cu multa crema. Multumesc foarte mult.

Sapte pisoi spunea...

Cata faina trebuie pt foi? Pachetul de unt cate grame trebuie sa aiba, 200, 250?

cata spunea...

imi place e buna am facut-o recomand si la altii!

brigitte turcu spunea...

am pierdut reteta originala, mai bine de 20 de ani, nu reuseam sa imi aduc aminte, acum ca am citito e aceeasi, mii de multumiri ca ai postato